Translate

събота, 4 януари 2014 г.

ТОРТА ГАРАШ


Искам да споделя тази рецепта която от много години приготвяме и много ни харесва.

Продукти за блатове
                                    12 броя белтъци
                                    1 1/2 чаена чаша кристална захар
                                    4 1/2  чаена чаша смлени орехи

За крема:                     12 броя жълтъци
                                    375 грама масло
                                    1 1/2 чаена чаша пудра захар
                                    4-5 супени лъжици какао
                                    1 супена лъжица коняк
                                    200 грама течна сметана + 50 грама пудра захар

Първо се приготвя крема.Жълтъците се разбиват със пудрата захар и към тях се прибавя какаото и коняка.Разбива се маслото което със стайна температура до пухкавост и към него се прибавя сместа със жълтъците.Сметаната се разбива със пудрата захар и се добавя към масления крем.Кремът се слага във хладилника да стегне докато започнем да сглобяваме тортата.
Белтъците разбиваме със щипка сол и постепенно прибавяме захарта докато се получи смес като обърнем купата да не пада.Прибавят се орехите като се разбърва леко.Сместа се разпределя във 5 купички.Върху хартия за печене която поставям във тава очертавам кръг голям колкото дъното на тортена форма намазана с мазнина изсипвам сместа за 1 блат разтилам с лъжица и пека на 200 градуса докато се изпече около 10 минути.Изважда се блата захлюпва се върху тортена форма и се отлепя хартията и веднага се маже с крем.Топли блатове студен крем.И  така докато се изпекат всичките 5 блата.Кремът трябва да се раздели на 5 части като 4 по-равно а 1 повече за да може да се гарнира отгоре и отстрани тортата.За да не мърда тортата докато се сглобява може да се използва борда от тортената форма за печене или се прави борд от картон.Поставя се в хладилника да стегне.През това време на водна баня се разтопява 100 грама натурален шоколад със 40-50 грама масло/може и олио/ и 2-3 супени лъжици прясно мляко и като поизстине малко се гарнира тортата отгоре.Отстрани се облепя със орехи.




Няма коментари:

Публикуване на коментар